4 ting pappa ikke kan...

Nov 19, 2021
Det er ikke alltid like lett dette foreldrelivet vi prøver å leve. En gang var vi den vi var, eller i det minste et forsøk på å være den vi ønsket å være. Nå er det andre boller. Eller roller.
 
Nå må vi være Mamma og Pappa også. Hovedroller i et realityshow uten utstemming og reklamepauser. Det livet kommer med sine hardcore realiteter. Og begrensninger. Så la oss kalle en spade en spade. Vi kommer ikke utenom det faktum at som pappa, er det noen ting du bare må leve med. Her er fire punkter jeg kommer på i farten.
 
Pappa, du kan ikke...
 
…komme inn i et rommet uten å bli fokus. Er du i rommet, er du ungenes midtpunkt. Om du ser det eller ikke, så lurer de på om du ser dem.
På jobb var du kollegaen blant alle andre ansatte. I bilkøen var du en vanlig bilist blant de hundre andre, og kanskje en normal døsig ettermiddagslytter til P2. Kanskje du nettopp var en gjennomsnittlig hyggelig kunde i kassa på Rema, og så en godt sliten versjon av deg selv da du kom inn døren.
Men i det du trer inn i rommet der sønnen eller datteren din er, er alle andre roller overstyrt. Uansett hva du måtte føle eller tenke på. Nå er du Pappa. Fra Kent til Supermann - og ansvaret er minst like stort. Er du pappa, er du aldri uviktig eller usynlig i ditt barns nærvær.
 
Og på samme måte kan du heller ikke...
 
...sitte på sengekanten, uten å skremme livskiten ut av ethvert monster under sengen.
Du blir den sterkeste personen i verden, bare ved å være der.
Ikke trenger du å ha løfta en eneste manual i treningsstudio eller kjenne på sterk mestringsfølelse og egen evne til å møte motgang. I mørket ved sengekanten er du en uovervinnelig, ubeseiret superhelt -i ditt barns øyne. Kjenn litt på det.
 
Frykten forsvinner ikke fordi du sier det ikke er skummelt. Det blir trygt fordi du er trygg, og en dag vil barnet bli like sterk, trygg og uovervinnelig som pappa sin.
Pappa, du kan heller ikke...
 
…ha øyekontakt, uten å bli et speil for ungen din
 
Ser du sønnen eller datteren din i øynene, vil de se etter seg selv i blikket ditt.
Om ordene dine sier en ting, sier øynene dine det som betyr noe. Det er aldri likegyldig hvordan du ser på barnet ditt. Du kan bygge ryggrad, styrke selvfølelse, gi trøst eller skape glede bare ved å se på barnet ditt. Blikket sier det tanken tenker. Så tenk på det du ser av godt i barnet ditt, og du vil få se mer av det.
 
Og viktigst av alt; Pappa du kan ikke...
 
…bli som mamma. Og takk & lov for det! For bare pappa kan være pappa. Og det er akkurat det barnet ditt trenger mest av deg.
 
Pappa, du er alltid pappa. Og det kan du aldri være likegyldig til.
For barnet ditt er aldri likegyldig til deg.
Verdens viktigste superhelt. Det er du, Pappa! Og du nailer det - mer enn du tror.